Båtkonstruksjon: Fordelen med treverk

Man kan kanskje begynne å lure på hvorfor man skal velge treverk til båtbygging, når det finnes så mange moderne alternativer. Fordelen med trebåter er at det er et perfekt materiale å jobbe med for nybegynnere. Alle, eller i hvert fall de fleste andre byggematerialene for båter kan være tøffe å jobbe med for en uerfaren båtbygger. Ved valg av treverk bruker man heller ikke all verden av tid, penger, midler eller verktøy. Det er et lett materiale som får jobben gjort på lik linje som alle andre moderne materialer. I tillegg gir det båten en sjarmerende finish og muligheten til nærmere design.

Hvis du sammenligner treverk sin styrke mot vekt med mange av de andre materialene du kan bruke er tre sterkere en både aluminium og mange forskjellige typer fiberglass. Hvis du går etter vekt er dermed treverk det beste materiale for den neste lille båten din.

Treverk gir deg også muligheten til å jobbe med en mengde ulike konstruksjonsteknikker. Noen av disse inkluderer carvel, klinker og strip planking som er forklart nærmere under her.

Carvel

Carvel er en type båtkonstruksjon hvor skrogplanker blir festet fra ende til ende og danner en jevn overflate. Skrogplankene får støtte fra båtrammen til å holde seg oppe. Ved å bruke carvel metoden får man et sterkt skrog som kan stå imot støt og annen motstand. Den gir også større lengde og bredde på skroget på grunn av sin sterke innramming. Carvel har utviklet seg stort siden middelalderen, hvor den først ble tatt i bruk. Det var blant annet carvel metoden som gjorde at de vestlige Europamaktene vant stort under de store krigene på havet i eldre dager.

Klinker

I motsetning til carvel metoden, som skaper er jevn overflate, er klinker en metode som bruker overlapping for å bygge skroget. Dette er en metode som tas i bruk for å bygge sterke og stabile båter som er lette og manøvrerbare. Den vanligste metoden er å feste plankene på små båter med klinkeklemmer. Her drives spikerne gjennom plankene og bøyes over.

Dette er en metode man kan kjenne igjen på vikingbåter, siden metoden har vært i bruk i hundrevis av år. Teknikken ble opprinnelig oppfunnet i Nord-Europa og ble hyppig brukt av vikingene og senere hanseatene. Den lave materialkostnaden gjorde klinker til en tilgjengelig og populær metode som gjennomsnittsmannen, eller vikingen, hadde råd til.

Strip planking

Strip planking er en form for carvel planking. Her blir skroget bygd over en form med lange planker, limt sammen i kantene som festes sammen. Plankene blir skjæret ut smale, slik at mye forming ikke er nødvendig. I moderne båter er det selve limet, og ikke festene som holder skroget sammen.