Forskjellige typer båter

Det finnes en mengde ulike båter som kan kategoriseres på ulike måter. Gjennom historien har vi sett en mengde ulike båter i alle mulige former som er bygd av ulike typer materie. Alle båtene endte opp med ulike utseender siden båtene hadde ulike formål og funksjoner. Slik er det også den dag i dag. Vi skal her se nærmere på noen populære båter fra eldre og nyere tider.

Dampskip

Disse populære båtene var med å hjelpe verdenen gjennom den industrielle revolusjonen. For første gang kunne menneskene komme seg fra start til slutt uten anstrengelse og menneskekraft. Dampskipene overtok fort plassen til seilskipene etter at den første båten ble satt på sjøen i 1807. Det første dampskipet ble gitt navnet Clermont og ble sjøsatt på Hudson elven i New York, USA. Det mest kjente dampskipet i Norge er uten tvil Skibladner som den dag i dag kjører nedover Mjøsa.

Dampskip kan man i dag finne flere steder rundt om i verden. Mange blir også brukt for underholdning og gambling, som for eksempel Riverboat Casino.

Vikingskip

De ikoniske vikingskipene ble eksklusivt brukt under vikingperioden i Skandinavia. Hvordan de ble bygd var variert siden de ble brukt på mange ulike måter. Skipene ble alltid bygd av hardt treverk og overlappende planker. Skipene var kjent for å være symmetriske, fleksible, slanke og dekorert med vakre utrustninger og dragehoder. Vikingene hadde store fordeler med slike avanserte skip som kunne reise over store områder. Reisene deres rangerte fra ulike områder i Skandinavia, Island, Irland, Newfoundland, Svartehavet og Afrika.

Kanoen

Kanoen er en morsom liten båt som man kanskje ikke hadde forventet å lese om på en liste som denne. Kanoen er ikke bare en populær turbåt, men har også mye viktig historie i land som USA, Canada, og New Zealand. Mange urbefolkninger brukte kanolignende båter når de reiste rundt og jaktet. Noen av disse urbefolkningene inkluderer indianerne i USA, de australske Aborigner og urbefolkningen i Amazonas. Urbefolkningen i New Zealand, også kalt for Maori, brukte en type kano kalt for Waka. Denne typen kunne bygges opptil 40 meter lang. Historisk var kanoene skjært ut ifra en nedhogget tre. I disse dager er kanoer bygd med plastikk eller fiberglass.

U-båt

U-båt er en forkortning fra det tyske navnet Unterseeboot, som betyr undervannsbåt. Denne typen båt er for det meste forbundet med krig, spesielt den andre verdenskrigen hvor de tyske ubåtene var svært beryktede. De ble ofte brukt for å senke motpartens krigsskip og for å lage sjøblokader ingen skip kunne trenge gjennom. Selv om ubåtene ikke hadde en svært god start – den første ubåten sank til havbunnen på prøveturen i 1851 – har båtene vist seg å være svært effektive i mange ulike scenarier.

Husbåt

Båter er ikke bare brukbare for reiser, man kan også bo på dem! Husbåt-fenomenet har i de siste årene vokst, og man kan finne mange av dem selv i det kalde landet Norge. Mange av husbåtene har til og med ingen motor. Noen har motor og kan lett flytte på seg og kan brukes til å gjennomføre spennende turer, samtidig som man fortsatt sitter hjemme i stua.