Å bygge en trebåt

Det å bygge en trebåt er ingen enkel sak. Det krever tid, tålmodighet og et detaljert arbeid for å skape den perfekte båten. Har man derimot den riktige innstillingen, verktøyene og godt materiale er det ingenting som tilsier at man ikke skal klare å bygge en robust og brukbar trebåt fra en haug planker. I denne lille artikkelen skal vi i enkle linjer forklare litt av de grunnleggende teknikkene som kreves for å bygge en god båt. Siden dette er en kort artikkel skal vi forklare deg hvordan man bygger en enkel båt. Om du ikke har bygd en båt før er dette en super plass å starte.

Planlegging

For det første må du vite hva slags båt du har lyst til å bygge. Det kan være greit å skisse mye og samle sammen bilder av båter du liker for å få inspirasjon. Når du har laget en skisse du liker godt kan det og være lurt å lage en kopi av papp i full størrelse. På den måten får du en følelse av dimensjonene til båten. For å bygge en båt kreves det og en mengde ulike materialer. Du har ikke lyst til å gå for den billige varianten, det kan være lurt å investere i materiale når det kommer til båter. Vi har valgt å bruke materiale kryssfiner, en tynt men sterkt tremateriale.

Start å bygge din båt

Det første steget for å bygge båten din er å kutte ut to identiske planker i lengden du selv ønsker. På den ene siden kutter du en svak skråning for bedre glidning bortover vannoverflater. Nå kan du lett binde de platene sammen med kabler gjennom en rekke hull du lager langs den korteste siden. Lag hullene så små som mulig, dette kommer til å bli rammen til båten din og må være så vanntett som mulig. Målene vi har valgt er 25 x 243 cm.

Nå trenger du en bunn for båten din. Med litt hjelp kan du dra de to plankene fra hverandre for å se hvor stor bunn båten din trenger. Hvor vid båten din blir kan du bestemme selv, men en videre båt betyr en mer stabil båt. Deretter kan du tegne rundt plankene for å skissere hvor du skal skjære i kryssfineret. Når du har skjært ut bunnen kan du feste den fast i rammene på samme måte som du festet sammen de to forrige plankene sammen. Det er viktig å velge robuste kabler og stramme dem godt for å få en tett båt.Bruk polyester harpiks og glassfiber for å låse fast sømmene og sikre deg en vanntett båt. Når harpiksen har tørket kan du kutte av de synlige kablene og file ned alt annet som stikker ut. Deretter kan du teipe sømmene og toppen av båten. Nå har du laget en enkel båt som skal flyte på vann.

Design og finish av båten

Du kan lett designe båten din for å få den til å bli din stil. Legg på litt beis eller maling, sett på noen seter eller bygg på et båtdekk foran på båten.